76. OBLJETNICA STRADANJA FRATARA IZ MOSTARSKOG SAMOSTANA

Dana 14. veljače 2021., nedjelja, u 13,15 sati su braća samostana Sv. Petra i Pavla u Mostaru predvođena svojim gvardijanom fra Dankom, provincijalom fra Miljenkom, Postulatura svojim meštrom fra Ikom krenuli put Čekrka uz rijeku Neretvu. Bura nije dala svijeće upaliti. U skrušenoj molitvi, Pet Očenaša za pokojne, sjetili su se svoje umorene braće mostarskog samostana 14. veljače 1945. Partizani su ih krvavo mučili i ubili bez milosti i bacili u rijeku Neretvu.

Sveta je misa zadušnica slavljena u 18 sati u kripti crkve sv. Petra i Pavla. Misno slavlje predvodio je gvardijan fra Danko Perutina, a koncelebriralo je petnaest braće iz samostana i iz Provincije. Uz oca provincijala fra Miljenka tu su još bili vikar provincije fra Iko Skoko, širokobriješki gvardijan fra Ivan Marić, vicepostulator fra Miljenko Mića Stojić, humački gvardijan fra Dario Dodig s fra Andrijom Nikićem i fra Vladom Buntićem, mostarski župnik fra Bože Milić, čitlučki fra Miro Šego, te braća iz samostana.

Svećenici su s ministrantima, postulantima, bogoslovima i đakonom u procesiji došli do oltara. Zbor sv. Cecilije skladnim je pjevanjem uljepšao ovo liturgijsko slavlje. U samom uvodu su Marko Lasić i Veronika Biokšić, framaši, izveli recital MOSTAR 14. VELJAČE 1945. – 14. VELJAČE 2021. (fra Ante Marić) u prigodi 76. obljetnice umorstva fra Lea Petrovića – provincijala, fra Grge Vasilja – gvardijana, fra Bernardina Smoljana, fra Joze Bencuna, fra Rafe Prusine, fra Kažimira Bebeka, fra Nenada Venancija Pehara. Puk je pomno pratio slijed događanja te krvave Čiste srijede 14. veljače 1945. godine.

Gvardijan fra Danko je u nadahnutoj propovijedi započeo s Isusovim zrnom pšenice. Ono se žrtvuje i daje klas. Mučenici se žrtvuju, rađaju nove vjernike, fratri su se žrtvovali i iz njihove je krvi i žrtve rasla i danas raste Hercegovačka franjevačka provincija, grad Mostar, samostan Sv. Petra i Pavla. Gvardijan je impresivnim i krvavim podatcima govorio o aktualnom progonu preko 200 milijuna kršćana danas u svijetu, te o bezbožnom sustavu komunizma koji je nadahnuo partizanske krvnike da ubiju fratre, da ubiju tolike žitelje grada Mostara i Hercegovine, naše vjernike.

Kripta crkve sv. Petra i Pavla pobožno je, sklopljenih ruku, sudjelovala u svetom misnom slavlju, sjećanju i molitvi za ubijene mostarske fratre i vjerni hrvatski puk u Drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu. (Fra Ante Marić)

Scroll to Top