MOSTARSKI FSR U KRALJEVOJ SUTJESCI I KOD KLARISA U BRESTOVSKOM

U nedjelju, 24. listopada 2021., održano je tradicionalno XIII. hodočašće članova Franjevačkog svjetovnog reda – OFS-a iz cijele BiH Kraljici Katarini u Kraljevu Sutjesku. Na hodočašću je sudjelovalo blizu 300 Trećara iz 18 župa, među njima i članovi OFS Mostar.

Kraljica Katarina čiji spomendan slavimo 25. listopada bila i sama trećarica, duboko odana svom narodu i svojoj katoličkoj vjeri čitavim svojim bićem i životom. Ona je kao rođena Hercegovka, kćerka hercega Stjepana Kosače udajom postala bosanska kraljica i živa poveznica između Hercegovine i Bosne. U Franjevačkom redu čašćena je kao blaženica. Kako je u svom obraćanju nazočnima rekla nacionalna ministra OFS BiH Ivana Vidović, osim prisjećanja na lik i djelo kraljice Katarine, okupljanje članova OFS je prigoda za obilježavanje 800. obljetnice prvog pravila OFS-a „Memoriale propositi“ koje je napisano 1221. godine. Uvijek se moramo vraćati našim izvorima i u njima tražiti poticaj za budući život svjetovnih franjevaca.

Uslijedila je zajednička molitva krunice a nakon toga Misno slavlje predvodio je fra Ivan Landeka duhovni asistent Područnog bratstva Hercegovina uz koncelebraciju fra Željka Brkića gvardijana samostana Kraljeva Sutjeska, fra Davora Petrovića nacionalnog duhovnog asistenta OFS-a BiH te devet drugih svećenika duhovnih asistenata koji su došli s hodočasnicima.

Fra Ivan Landeka je na početku spomenuo kako je tlo na kojem stojimo sveto tlo, natopljeno molitvama i mučeništvom i da se prema ovom prostoru trebamo odnositi kao Mojsije prema gorućem grmu iz kojeg je progovarao Bog, s puno poštovanja trebali bismo izuti cipele svojih grijeha.

Prekrasan dan, Misa na otvorenom, druženje s braćom i sestrama iz cijele Bosne i Hercegovine te sa mjesnim stanovništvom koje je upriličilo smotru folklora, sigurno će ostati kao lijepa zajednička uspomena na još jedan spomendan Kraljice Katarine.Na povratku su svjetovni franjevci svratili u samostan sestara klarisa u Brestovsko te s njima podijelili radosne trenutke uz razgovor i čaj.

 

Scroll to Top