Svečanom akademijom obilježena 350. obljetnica pogubljenja Zrinskog i Frankopana

zrinski i frankopani

Dana 30. travnja u Franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla u Mostaru upriličena je Svečana akademija povodom 350. obljetnice pogubljenja Zrinskog i Frankopana. Predavanja su obuhvatila niz zanimljivih tema u kojima je prezentiran značaj i djelovanje spomenutih plemićkih obitelji u društveno-političkim okolnostima tog doba te je predočena tragična sudbina posljednjih Zrinskih i Frankopana. Predavači su obuhvatili i interesantne teme kao što je zastupljenost tragedije Zrinskog i Frankopana te tih plemićkih obitelji u umjetnosti te kako su se obljetnice pogubljenja Zrinskog i Frankopana svojevremeno obilježavale u Mostaru.Teme su izlagane od strane Nine Rotima, Zvonimira Hercega, Tonija Baraća i fra Ante Marića. Svečanu akademiju pozdravnim govorom otvorio je župnik fra Božo Milić.

Svečana akademija je upriličena pred manjim brojem osoba, a sve u skladu s važećim epidemiološkim prilikama. Zbog toga će organizatori u skoro vrijeme tiskati zbornik s prezentiranim radovima čime će izlaganja biti dostupna široj javnosti. Osim toga, zbornik će sadržavati i kratku povijest HŠK Zrinjski koji je ime dobio upravo u znak sjećanja na slavnu plemićku obitelj, s pojedinim informacijama i fotografijama koje do sada nisu bile poznate.

Nakon Svečane akademije upriličena je sveta misa u spomen na Zrinskog i Frankopana i sve osobe koje su kroz povijest dale doprinos u djelovanju HŠK Zrinjski. Ranije tijekom dana, kod spomen ploče na groblju Šoinovac položeno je cvijeće i upaljene svijeće za sve preminule članove HŠK Zrinjski, a cjelodnevna manifestacija okončana je u večernjim satima na pomoćnom igralištu stadiona pod Bijelim Brijegom revijalnom utakmicom između veterana Zrinjskog i momčadi Ultrasa.

Scroll to Top