MISIJSKA JUHA ZA HENDIKEPIRANU DJECU U KONGU

U nedjelju, 18. 10.2020. na Misijsku nedjelju, kao i prethodnih godina, nakon pučke mise u 11 sati organizirali smo Misijsku juhu na platou ispred naše crkve. U organizaciji su sudjelovali, samostan i župa, Campanile, Dompes, Frama i FSR. Jelo se kuhalo u Dompesu, a posluživali su trećari i framaši. Vjernici su davali dobrovoljne priloge te je na kraju skupljeno 3.000 KM za Centar za hendikepiranu djecu. Nazočio je i dugogodišnji misionar u Kongu fra Filip Sučić. U Rodoču su vrijedne domaćice skuhale kolače koje su vjernici uzimali i davali dobrovoljne priloge, te je skupljeno 550 KM.

U kongoanskom gradu Kamini hercegovački fratri utemeljili su školu za djecu s invaliditetom, jedan od utemeljitelja bio je pokojni fra Ante Kutleša koji je na žalost preminuo ove godine nakon povratka u Hercegovinu.

Osobe s invaliditetom u kongoanskom društvu su na dnu društvene ljestvice,  ne tako davno u prošlosti njihovi životi nisu vrijedili ništa i bili bi obredno ubijani. Djelovanjem misija i širenjem vjere u puku danas se taj odnos polako mijenja. Škola koja je osnovana u početku je brojala 777 djece dok ih danas ima 2.500! Školi su dali naziv Bwimwa što znači Uspravljen, jer je jedan od osnovnih ciljeva ljudima s invalidnošću vratiti uspravno držanje jer su zbog nepostojanja ortopedskih pomagala prisiljeni na puzanje.

U školi nastoje da učenici završe neki od zanata, krojački, obućarski, da nauče izrađivati suvenire kao pravi mali umjetnici, što im kasnije treba poslužiti kako bi mogli samostalno živjeti od svoga rada. Danas u školi imaju i profesore koji su nekad bili učenici škole a također imaju i svoje redovnike i redovnice koji su angažirani na radu u školi.

Scroll to Top