OBRED PREMINUĆA I UOČNICA SVETKOVINE SVETOG FRANJE

U subotu, 3. listopada u 18 sati započeo je Transitus, obred preminuća sv. Franje, jedinstven obred kojim se liturgijski obilježava preminuće sv. Franje. Svećenici i asistencija, ministranti i postulanti te framaši  i svjetovni franjevci sa svijećama su ušli procesijski u crkvu. Svjetla su pogašena za vrijeme obreda. Čitanja čitaju framaši i trećari. Čita se izvješća sv. Bonaventure o posljednjim časovima ovozemaljskog života sv. Franje. Te se čita odlomak iz Ivanova Evanđelja: „Kad je Bogu nadasve dragi čovjek dovršio te očinske opomene, naredio je da mu se donese Evanđelistar i da se čita Evanđelje po Ivanu koje počinje riječima: Bijaše pred blagdan Pashe.“ Nakon toga pjeva se Psalam 142 „Iz svega glasa vapijem Gospodinu“, koji je Franjo zapjevao pred smrt. Na kraju se čita izvješće brata Ilije o preminuću Serafskoga Oca.

Odmah nakon Transitusa nastavili smo slavlje svete Mise koju je predvodio fra Miljenko, provincijal u suslavlju sedmorice svećenika. Na Transitusu i misi pjevao je framaški zbor, a svirao je bogoslov Luka Cvitanović.

Nakon mise gvardijan fra Danko je pozvao sve, franjevačku obitelj, trećare, framaše i časne, ali i sve vjernike na agape u naš klaustar.

Scroll to Top